Арабіка є найпоширенішим сортом кави у світі. Її смак, порівняно з робустою, більш витончений та м’який, з невеликою кислинкою. Багато хто помилково думає, що арабіку вирощують в одному місці і на смак вона вся однакова. Насправді арабіка може бути з інтенсивною або практично непомітною кислинкою, безкофеїновою та з «багатошаровим» смаком. Найголовніше, щоб вона була якісною. Саме про це й поговоримо нижче.
Обробка та свіжість зерен
- Суха.
- Волога.
Це певною мірою впливає на смак напою. Так, після сухої обробки арабіка набуває фруктових ноток у смаку. А ось внаслідок вологої обробки він стає більш збалансованим.
Як відомо, чим свіжіша кава, тим більше в ній зберігається ароматичних та смакових властивостей. Тому краще вибирати свіжообсмажені зерна. Те саме стосується і меленої кави. При помелі виділяються олії, які контактують з повітрям та окислюються. В результаті поступово втрачається аромат та насиченість смаку. Саме тому так важливо звертати увагу на дату обсмажування чи помелу.
Місце походження та сорт
У різних регіонах планети вирощується арабіка з різними відтінками смаку. Наприклад, ефіопська кава має виразний фруктовий аромат, а в бразильських сортах відчуваються ноти горіха та шоколаду. Виробники, що піклуються про свою продукцію, зазвичай вказують цю інформацію, тому можна вибрати сорт під власні смакові уподобання.
- Бразилія Моджана (некислий);
- Колумбія Супремо (кислий);
- Ато-Тона (з багатошаровим смаком).
Що стосується багатошаровості смаку, то таку властивість має цілий ряд сортів. У Бурунді АА відчуваються аромати квітів, а у смаку переважає характерна фруктова кислинка з шоколадним післясмаком. У Коста-Ріка вгадуються аромати яблука та апельсина.
Також арабіка відрізняється за грейдом, тобто оцінкою якості зерен. Це поняття поєднує цілий набір критеріїв, таких як висота зростання кавових дерев над рівнем моря, а також розмір, вага, щільність і колір зерен. Якість арабіки, в такому випадку, визначається цифровою шкалою. Тобто, зерна 1-го та 2-го грейду дорожчі за 4-ий, а значить і мають вищу якість.
У насиченості смаку арабіки важливу роль відіграє розмір зерен. У більшості випадків чим він більший, тим яскравіший смак у напою. А ось на зернову щільність впливає висота вирощування. Тут все просто: що вище розташована кавова плантація, то більше вона отримує сонячних променів. Відповідно зерно зріє порівняно довше і стає більш масивним. Саме від цього чинника залежить багатство смаку.
При виборі звертайте увагу на колір зерна. На нього впливає вміст хлорофілів, тому кавові зерна зазвичай зелені. Але певні сорти так ними насичені, що мають специфічний блакитний відтінок.
Крім тих ключових критеріїв, про які ми згадали вище, можна скористатися рекомендаціями експертів. Кавомани зі стажем більше за інших знають про якісну каву і можуть порадити конкретні сорти та бренди. Одна з порад знавців – купувати свіжообсмажену каву та молоти її безпосередньо перед вживанням.
Саме такий формат приготування забезпечує збереження максимально інтенсивного смаку та аромату – тобто всього того, що відрізняє якісну каву від неякісної. Свіжоприготований ароматний напій у будь-якому випадку, незалежно від сорту та інших чинників, порадує вас багатими смаковими відчуттями.